Мережева ідентифікація замість паспорту?

Думала днями, що в деякому майбутньому боротьба за офіційне визнання гендерної ідентичності може завершитися дещо несподіваним чином.

Вже зараз є багато послуг, для користування якими достатньо електронної ідентифікації - їх власної або ж, все частіше, через мережі типу гугл, фейсбук тощо, - а що там у паспорті їх зовсім не цікавить. І з часом кількість таких послуг та їх провайдерів буде тільки рости.
Можна уявити, що відповідно й вага деяких мережевих ідентифікаторів буде зростати, так що рано чи пізно настане момент "критичної маси", коли вони загалом стануть цінуватися вище за власне паспорти.
Я сама якось писала статтю про те, якою могла б бути ідеальна універсальна електронна система ідентифікації. Але тут може вийти як з мовами, коли штучно створювалися "світові мови" як-от есперанто, але врешті-решт де-факто такою стала англійська. Так само, якийсь мережевий ідентифікатор може вибороти собі статус найбільш визнаного світового стандарту, з іще декількома, які будуть у цій якості дещо відставати від нього.
Відповідно, питання про процедури зміни ідентифікаційних даних у паспортах, свідоцтвах про народження тощо значною мірою просто втратить актуальність. У той час як мережева ідентифікація буде давати можливості встановлювати та змінювати такі дані й регулювати їх конфіденційність значно вільніше та гнучкіше.

Це стане кроком - одним з багатьох - до деконструкції поняття держави "як класу". Станеться це, звісно, не завтра, але багато хто з нас, на мою думку, мають добрі шанси дожити до того дивного нового світу.

Коментарі