Прогрес як базова цінність

Якось уже писала, що в якості позитивної альтернативи "традиційним цінностям" хочеться просувати "прогресивні цінності".
Власне, не вистачає мені такої політичної двіжухи, в якій центральним ціннісним поняттям був би саме "прогрес".

Але прогрес - досить широке поняття, яке різні люди можуть трактувати по-різному. Тож спочатку я б визначила "наріжним каменем", що прогрес передбачає рух у напрямку покращення якості життя для суспільства загалом і кожної людини окремо. Далі я б розписала його детальніше за окремими аспектами, кожний з яких є важливим.

Науковий прогрес - поглиблення та впорядкування наших знань про світ та нас у ньому.
Технічний прогрес - розвиток практичних засобів взаємодії зі світом на основі наукових знань.
Економічний прогрес - підвищення ефективності використання ресурсів у будь-яких процесах.
Екологічний прогрес - зниження шкоди, яку наші дії завдають навколишньому світу, та впровадження нешкідливих процесів.
Соціальний прогрес - покращення способів нашої взаємодії між собою та співіснування у світі.
Правовий прогрес - покращення дотримання наших прав і свобод у суспільстві.

Я навмисно розписала визначення так, щоб вони були максимально загальними, але при цьому задавали вектори. Цей перелік не є вичерпним - можливо щось можна до нього додати, але зараз бачу так.
Головне те, що з нього не можна нічого викидати. Не можна наприклад підтримувати науково-технічний прогрес, але забити на правовий, чи навпаки. Або підтримувати економічний і забити на екологію. І так далі.
Водночас, якщо ситуація дозволяє просунутися вперед лише за одним аспектом, але не за іншими - теж не варто вставати в позу, що так не годиться, піду я від вас. Радше варто відзначити той аспект, за яким поступу наразі немає, та встановити його пріоритетом на майбутнє.
Що за цим підходом неприпустимо - це коли просування за одним аспектом супроводжується аналогічним відкочуванням за іншим. Розвиток технологій ціною чиїхось прав, знов-таки. Але туди ж і спроба покращення соціального становища ціною неефективної економіки.
Якщо підсумувати: загальна сума від будь-яких змін завжди має виходити в "плюс" без суттєвих "мінусів" або тривалої відсутності просування за окремими аспектами.

Якби ото яку партію, засновану на таких принципах! Але, боюся, це хіба що дочекатися часу, коли я буду здатна сама її заснувати.

Коментарі